Is het online bestellen van medicijnen veilig
Is het online bestellen van medicijnen veilig en dus een goed idee?

Sinds de uitbraak van het coronavirus kopen we steeds meer online. Voor Corona was dit meestal beperkt tot kleding en consumptiegoederen. Nu kopen we ook medicijnen online. Bijna elke dag komen er nieuwe online apotheken bij, en ook het aanbod wordt alsmaar groter. Controleer eerst altijd de betrouwbaarheid van je online apotheek. Het gaat tenslotte om je gezondheid.

Nepmedicijnen zijn vaak levensgevaarlijk
De overheid doet er alles aan om ons te beschermen tegen zogenaamde namaakmedicijnen en om het medicijnen online bestellen zo veilig mogelijk te maken. Ook de Europese Unie doet mee. Elk medicijn dat online wordt verkocht, moet namelijk een unieke code bevatten. Dit betekent niet dat nu alle medicijnen die nu via internet worden verkocht, betrouwbaar zijn. Bijna dagelijks worden nepmedicijnen onderschept. Volgens bronnen uit de sector is dit slechts het topje van de ijsberg. Oplichters zijn altijd op zoek naar nieuwe en betere manieren om hun producten te promoten. Hierdoor ontstaat een gevaarlijke situatie omdat deze namaakgeneesmiddelen doorgaans ook levensbedreigend zijn.

Wat zijn namaakmedicijnen?
Namaakgeneesmiddelen worden vervaardigd door illegale bedrijven die zich niet houden aan kwaliteitsprocedures of richtlijnen. Niemand weet welke werkzame stoffen en in welke hoeveelheden ze in deze medicijnen aanwezig zijn. Fabrikanten van namaakgeneesmiddelen gebruiken wel altijd de goedkoopste grondstoffen. Die zijn dus nooit hetzelfde. Soms is er te weinig en in andere gevallen teveel van in de producten terug te vinden. Je weet dus nooit wat je koopt.

Onderdosering of overdosis
Het gevaar van onderdosering of overdosering is dan ook nooit ver weg. Betrouwbare medicijnen ondergaan strenge controles voordat ze de apotheker of de drogist bereiken. Bij deze geneesmiddelen kan het gehalte aan werkzame stof slechts tot vijf procent afwijken van de op de verpakking vermelde dosering. Er is geen controle op namaakgeneesmiddelen. Meestal vind je zelfs geen actieve ingrediënten in deze nepmedicijnen. Ze bevatten vaak ook schadelijke stoffen. Ze zijn meestal de oorzaak van schadelijke en zelfs levensbedreigende bijwerkingen.

Deze medicijnen worden het meest online bestelt 
Niet alle medicijnen worden even vaak online verkocht. Met name haargroeimiddelen, erectiemiddelen, kalmeringsmiddelen, krachtige pijnstillers en afslankmiddelen worden veruit het meest verkocht. De hoeveelheid illegale en dus niet gecontroleerde geneesmiddelen is hier dan ook het grootst.

Voordelen van medicijnen online bestellen
Er zijn natuurlijk voordelen aan het online kopen van medicijnen en andere gezondheidsproducten. De belangrijkste zijn  ongetwijfeld:
 • Maximale privacy
 • Gebruiksvriendelijk: je hoeft je er zelfs niet voor te verplaatsen
 • Vraagt veel minder tijd
 • Snelle levering: meestal de volgende ochtend na je de bestelling wordt alles netjes thuis afgeleverd
 • Uitgebreid aanbod
 • Vaak goedkoper dan in de apotheek of de drogist
Nadelen van medicijnen online bestellen
Naast deze voordelen, zijn er ook belangrijke heel wat nadelen verbonden aan het kopen van medicijnen via het internet:
 • Er is weinig of geen controle op de aangeboden producten
 • Het gebruik van sommige geneesmiddelen die niet altijd samen mogen gebruikt worden
 • Het gevaar van nepmedicijnen en hun samenstelling: over het soort en de hoeveelheid is niets bekend.
 • Hun samenstelling is nooit hetzelfde
 • Het verplicht aankopen van grote verpakkingen
 • Het aanbod van medicijnen waarvan de gebruiksdatum vervallen is
 • Wees terughoudend bij het verkrijgen van medicijnen op recept zonder je over beschikt
Conclusie
Besloot je voortaan je medicijnen online te kopen? Doe dat dan uitsluitend voor die geneesmiddelen die zonder recept verkrijgbaar zijn. Kies altijd een online apotheek met het officiële Europese keurmerk. Dat garandeert je altijd de hoogste kwaliteit.