Hoe maak je een maaltijdvervanger?

Zelf maaltijdvervanger maken

 

Waarom maaltijdvervangers kopen en hoe gezond zijn ze?

Over maaltijdvervangers bestaan nog steeds vele vragen. Want val je wel echt af, en nog belangrijker: hoe gezond zijn ze eigenlijk? In dit artikel kijken we daarom naar het effect van maaltijdvervangers op je gezondheid en gewicht.

Wat zijn maaltijdvervangers?

Mensen met overgewicht zijn vaak zoekende naar methodes om snel wat af te vallen. Sommigen zoeken daarom hun heil in maaltijdvervangers, want de meeste maaltijdvervangers zijn er op gericht om mensen op een gezonde manier te helpen afvallen. Maaltijdvervangers zijn poeders, bestaande uit eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen. De poeders bestaan als het goede kwaliteit betreft uit de juiste afmetingen, zodat je je dagelijkse behoefte in de juiste percentages binnenkrijgt.

Hoe maak je een maaltijdvervanger?

Maaltijdvervangers leng je aan met water of melk. Het beste werkt het om de poeders in een speciale shakebeker te mengen met water / of melk. Deze shakebeker kun je hard op en neer schudden, waardoor je de beste menging krijgt.

Maaltijdshakes zijn vaak in een scala aan smaken verkrijgbaar. De meest gangbare smaken zijn: vanille, aardbei, banaan en chocolade.

Wat zegt het voedingscentrum?

Ook het voedingscentrum geeft aan dat in principe maaltijdvervangers een gezonde vervanging zijn van maaltijden. Toch is er één maar: nog steeds zijn wetenschappers er nog niet geheel over uit welke onbekende facetten in groenten en fruit (buiten alle bekende feiten) het mede zo gezond maakt én of dit ook in maaltijdvervangers voorkomt. Dus ja: maaltijdvervangers zijn een gezonde vervanging van maaltijden, met in het achterhoofd houdend dat de wetenschap nog steeds niet alle facetten van groenten en fruit heeft ontrafeld.

Beste koop consumentenbond

Op de website van de consumentenbond kun je alles nalezen over de beste maaltijdvervangers. Het is belangrijk om goed geteste maaltijdvervangers te kopen. Sommige maaltijdvervangers bevatten namelijk alsnog teveel suikers of zoetstoffen en zijn daardoor niet zo gezond als zij lijken. Ook kunnen ze relatief te weinig vezels bevatten. Het is dus zeer belangrijk voor je eigen welzijn om een echt goed geteste maaltijdvervanger te kopen.

Maaltijdvervangers bij eetproblemen en om af te vallen

Maaltijdvervangers zijn bedoeld voor mensen die af willen vallen, of mensen die bijvoorbeeld -al dan niet- tijdelijk geen vaste voeding kunnen eten. Wie aan zijn kaak of amandelen is geopereerd kan problemen hebben met kauwen. Maaltijdvervangers zijn dan een uitkomst. Ze bieden hoogwaardige voedingsstoffen en zijn gezond. Op deze wijze kun je dus verantwoord gewicht verliezen, doordat maaltijdvervangers minder calorieën bevatten dan de gemiddelde maaltijd en langdurig een hongergevoel tegengaan. 

Tot slot

Let wel, de eerste weken zul je doorgaans sneller gewicht verliezen bij het gebruik van maaltijdshakes, dit komt doordat je dan vooral vocht verliest. Probeer tevens de maaltijdvervanger niet in een keer op te drinken, maar slok voor slok, soms met tussenpozen van enkele minuten, te drinken. Zo boots je het meest natuurgetrouw een maaltijd na; dit aangezien je hersenen tijd nodig hebben om te registreren dat je voldaan bent.